Супергероят от XIX век – Шерлок Холмс

Шерлок Холмс – супер герой!? Че той не е хапан от паяци, земна майка го е раждала и макар да произлиза от литературна творба, тя съвсем не е комикс. И все пак… Той притежава една изКЛЮЧителна супер сила… Надарен е със… супер интелект! Това сякаш е най-важното за него. Но има и още…

Шерлок Холмс (Sherlock Holmes) е може би най-известният детектив в световната литература. Негов създател е англичанинът Артър Конан Дойл. Истории за култовия Шерлок са писани в течение на доста време – от 1887 до 1927 г.

Холмс работи по самостоятелни случаи, но консултира и полицията. Изумителната му наблюдателност и дедуктивни способности го правят пръв по рода си! Подходите му са толкова впечатляващи, че за част от случаите той дори не напуска дома си. Но погрешно е да се твърди, че Холмс разрешава всичките си случаи, седейки пред камината. За много от тях е въвлечен в истински екшън. Има престрелки, гонитби, а докато умува над случая с Баскервилското куче, даже прекарва няколко дни, живеейки в първобитна пещера.

Доверен приятел, помощник и хроникьор на Шерлок е д-р Джон Уотсън. Почти всички истории на детектива са описани от него. Те се срещат за първи път на страниците на романа „Етюд в червено”. Уотсън е земен човек, който доста прилича на много от нас, когато сме изправени пред заплетен случай – просто не знаем откъде да го започнем! Затова ролята му е КЛЮЧова – разяснява действията на гениалния Шерлок. Този подход – историята на таланта особняк да се разказва през недоумяващия поглед на обикновения човек, се счита за иновативен в литературата.

Дали и вие подхождате с необичайна находчивост при решаването на загадки – като Холмс или пък ви трябва повече време – като на Уотсън, можете да проверите сами. ЗаКЛЮЧете се в 3KEY Стаята на Детектива.

Холмс има особен характер – той е логичен, последователен, студен, самовлюбен, няма много приятели и не се увлича от нежния пол. Единствената жена, която някога го е развълнувала, е Айрини Адлър – чаровна дама, успяла да го надхитри в разказа „Скандал в Бохемия”. Но макар да е описан като привлекателен мъж, явно емоционалната му същност остава далеч зад строгата рационална мисъл.

Шерлок Холмс обича музиката и свири на цикулка Страдивариус. Любител е на пушенето на лула, а когато главата му не е ангажирана с интересен случай, отегчението го завладява дотолкова, че се случва да злоупотребява с опиати.

Доста противоречива личност е този литературен образ. Има си чар, има си и тъмна страна, има и изумителни способности… Общо взето описваме супер героят от края на 19 век!

Днес за да си заслужи някой името супер герой, ще му е нужно доста да се постарае – да се маскира, да си има собствен комикс, да има предан помощник и купища верни фенове. Е, Шерлок е цар е дегизировката, вдъхновил комикси и компютърни игри, Уотсън е най-преданият помощник, а феновете са цели тъпли и то от края на 19 век, та и до днес.

Кадър от „Шерлок Холмс“ поредицата на Гай Ричи с участието на Робърт Д. Джуниър (в ролята на Шерлок) и Джуд Лоу (в ролята на Д-р Уостън).

Сред най-зрелищните и успешни пълнометражни филми за Шерлок Холмс е поредицата на Гай Ричи с участието на Робърт Дауни Джуниър и Джуд Лоу. От 3KEY ви ги препоръчваме горещо! Към момента са излезли две ленти – от 2009 и 2011, като успехът им води до планирането на третия филм, който се очаква по кината през 2020 г. И тук въобще не подхващаме темата с мноогото страхотни сериали, пресъздаващи или вдъхновени от Холмс и Уотсън в съвремието ни. Дори е въпрос на тълкуване дали тези вълнуващи персонажи да бъдат дами или господа… (сериалът „Елементарно, Уотсън“). 😉

В 3KEY Стаята на Детектива съвременния ескейп фен влиза в света на Шерлок от XIX век. Фотосесия: Павел Стефанов. Модели: Стефани Евгениева и Кристиан Тодоров.

Когато създаваме Стая на загадките, проучваме всички любопитности и детайли по избраната тема. А когато темата ти е „Шерлок Холмс“ за играта „Детективът & Машината на времето“, то удоволствието е огромно, защото първо започнахме с прочита на всичките му приключения! Затова в 3KEY Детектива ще откриете и припознаете мотиви от характерното облекло на персонажа, аксесоарите му, хобитата, дори „трофеи“ от негови големи случаи. Атмосферата на Стаята пресъздава максимално духа на XIX век, което не се оказа проста задача. Но пък кога иначе ще имаш удоволствието да пазаруваш мебели и стъклени сервизи от белгийски антивкарни магазини? 😉

 

И ето така създадохме една от най-романтичните и красиви ескейп Стаи в София. 🙂

Заглавна снимка: credits to Dynamosquito (Flikr).

 

 

Comments

  1. Pingback: Какво е общото между 3KEY Детектива и д-р Хаус? – Блог на 3KEY Стаите на триковете

  2. Pingback: Как да сплотим екипа си? – Блог на 3KEY Стаите на триковете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *