6 причини жените да са отличници в ескейп игрите

Дамите - отличниците в Стаите на загадките

Когато 3KEY Стаята ни „Детективът и Машината на времето“ отвори врати през 2014 г, ескейп игрите бяха почти напълно непознато забавление в България. През първата година гостите ни, с малки изключения, бяха екипи, които попадаха в Стая на загадките за пръв път. Тогава да излезеш навреме (за 60 минути) не се случваше на повече от 40% от отборите. И се разнесе митът, че изцяло дамските отбори не успяват да се справят сами в тези така трудни пъзел игри… Досещате се, че мъжете пускаха този слух и те бяха тези, които му вярваха.

Днес, повече от 5 години по-късно, натрупахме доста наблюдения и познайте… Дамите отдавна разбиха мита за това, че загадките им се опъват повече. Всъщност доста типично женски черти им помагат да са особено успешни в тези игри. Ето и 6 от тях:

 

 1. Жените по-лесно организират процеси и хора

С присъщия си организационен дух, дамите поеха в свои ръце сформирането на отбори. Статистиката ни показва, че 60% от игрите се запазват от момиче от отбора, а когато посрещнем играчите на място, бързо става ясно, че именно това момиче е подбрало съотборниците си така, че да се допълват взаимно и да могат да постигат заедно общата цел – победата над Стаята. Пак това момиче най-често в процеса на играта полага грижи хората да разпределят помежду си загадките и да са кооперативни един с друг.

Дамите владеят хаоса и знаят как да организират!
Добрата ескейп игра включва хаос и… неговото овладяване!
 1. Жените са повелителки на хаоса!

На пръв поглед номер 2 противоречи на номер 1? Четете нататък, четете…

Всеизвестна истина е, че когато описваме най-близките си дами (били те майка, приятелка, партньор или любима), често ползваме думата „хаос“. Дали ще е тя внася, създава, организира или побеждава хаоса и дали говорим за разпилени по пода чорапи, детски играчки или служебни документи… Ами, женската природа винаги включва хаос. Все пак само една жена може да побере ВСИЧКО в дамската си чанта и ДОРИ да успее да го намери там и то точно, когато някой е изпитал остра нужда от него! И това ако не е КЛЮЧово умение в Стая на загадките! В една ескейп игра влизате в наглед подреден свят, който обаче е пълен със скрити тайни предмети, проходи, помещения… За да се справите с такава ситуация, се налага да внесете сами хаос, а след това – да го овладеете (организирате!) и то така, че мистерията на Стаята да се нареди, а екипът ви – да открие изхода. Ето това е да си повелител на хаоса на практика!

 

 1. Жените отказват да са слабия пол!
  Дамите са силните ескейп играчи!
  Осъзнатата сила на дамите в ескейп стаите.

Съвременната жена е престанала да си позволява слабости! Това, че от нея обществото изисква да играе много роли и то – обикновено едновременно, отдавна е превърнало дамите в борбени личности, ориентирани към постигане на целите.

Те не се срамуват да ни попитат треперливо: „Ще има ли нещо страшно в Стаята?“, но един път попаднали вътре, не позволяват на плахостта си да блокира действията им. Може би в това се крие силата на „нежния пол“ – не се свени да показва притесненията си, но и не позволява те да блокират волята му за победа.

 

 1. Жените имат око за детайлите

От малки жените правят разлика между неща, които за мъжете са истинска мистерия. Например синьото за тях не е просто синьо. Може да е тюркоазено, аквамарин, петролено, индиго, турско, небесно… Вниманието към детайла е част от женската суета, от прилежността в учебния процес, от стриктността в работата. И намира своето идеално приложение в Стая на загадките, където всеки един предмет може да се окаже ключов за определена загадка.

 

 1. Жените умеят да вършат няколко неща едновременно

Най-присъщата роля на жената откакто свят светува, е да бъде майка. Представете си една праисторическа жена с многото си деца наоколо, всяко заето с някоя опасна беля. Оцелели сме като вид, защото еволюцията е научила жената да следи много неща едновременно. А когато сте заобиколени от много загадки и пъзели, а средата е пълна с декорации, стремящи се да ви разсеят, т.нар. способност за „мултитаскинг“ е направо отКЛЮЧително полезна!

 

 1. Жените са амбициозни
  Дамите - амбициозни ескейп играчи!
  Дамите използват интелекта си в играта, докато умело организират съотборниците си.

Когато става въпрос за интелектуални предизвикателства и работа в екип, дамите много държат да се покажат като умни и кооперативни личности. Дали тук се крие исторически наложен комплекс, че логическата мисъл е мъжка характеристика, а жената по-добре да си гледа домакинството? Може би. Но едно е ясно – съвременната жена целеустремено не иска да отстъпва нито по интелект, нито по отборни умения на който и да е мъж!

 

 

 

Или казано накратко – добре е да имате дама в отбора си! Току-виж набързо е организирала ескейп забавленията ви и в най-подходящия състав, и по най-удобното за всички време. А за вас, дами, не изпитвайте никакви колебания да се впуснете в загадъчни игри дори без кавалери. Ladies’ Escape the Room Nights са на мода неслучайно!

Съгласни ли сте с тези женски особености? Откривате ли ги в жените около себе си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *