Как да сплотим екипа си?

Какво значи единство в екипа? Да няма конфликти? Всички да постигат пълно съгласие всеки път? Задачите да се изпълняват задружно или всеки тихо и кротко да се занимава само с неговите си неща?

Добрият колектив не избягва конфликтите, нито се стреми към тях. Вместо това на тях се гледа като нещо нормално. Въпросът не е как да не се достига до противоречия, а как да се излиза градивно от тях. Както казва Дейл Карнеги: „Ако двама души винаги са съгласни един с друг, единият е излишен.“

Богатството на гледни точки в един екип помага ситуацията да се огледа от всички страни, за да се избере най-подходящата стратегия за действие.

Но да достигнеш до правилното решение, колкото и странно да звучи, е по-лесно, отколкото да признаеш или да се довериш, че партньорите ти са намерили такова вместо теб.

Екипността значи да се осмелявате да мислите различно от членовете на колектива си, но да сте склонни да разгледате и приемете и тяхното мислене. Това не е лесно, нито се постига от само себе си при повечето хора. Първичната ни природата ни провокира да търсим надмощие, да искаме да избягаме или да се подчиняваме на по-силния, за да оцеляваме. Нужен е съзнателен стремеж да потиснем първичните си поведенчески реакции и да ги заменим с отстояване на аргументираното ни мнение в груповата дискусия, неговото преразглеждане на база на нова информация или чужди гледни точки и нерядко – готовност да се откажем от него. Защото е въпрос на мъдрост да осъзнаеш и признаеш, че не винаги ти си правият.

Партньорството и колективната ефективност подлежат на упражняване и усвояване, както всички други умения. Тиймбилиднг игрите, организирани на корпоративно ниво за служителите, целят не просто забавление, но и несъзнателна работа по личностните качества, които допринасят за сработването между хората.  Разбира се, колкото по-неангажиращо и в игрален вид е поднесена една подобна активност, толкова по-голям шанс  има тя да се възприеме с лекота от участниците и те с желание да се отдадат на процеса на сплотяване на колектива.

Това е причината бизнесът все по-често да залага на игри в Стаи на загадките (escape rooms) при организиране на тиймбилдинг събития. Те представляват екипно забавление, при което отбор от 2 до 7 души попада в необичайно тематично декорирано помещение, където го очакват разнородни загадки, пъзели и екипни задачи в определена поредност, свързани с  темата на играта. Например целта „Открий и разбери как да използваш гениалната Машина на времето като разгадаеш уликите, оставени от Детектива!“ е поставена пред играчите в Стаята на триковете „Детективът и Машината на времето“, която пресъздава изисканата атмосферата от романите за Шерлок Холмс.

 

Защо бизнесът намира пъзел стаите за подходящо сплотяващо екипа занимание?

Част от загадките изискват задружност и координираност – няколко души трябва с общи усилия да се справят с някой пъзел.

Други загадки изискват концентрация и организация, когато навременното постигане на целите в Стаята налага играчите да се разделят, за да обхванат едновременно и фокусирано различни задачи.

Различните мнения по повод възможните решения могат да провокират спорове, което е предпоставка играчите да намерят своя начин да постигат съгласие.

Играта е в необичайна среда, която откъсва хората от ежедневието и работната рутина. Затова те са склонни да бъдат по-истински и да показват заложби, които в офиса може би потискат: готовност да поемеш контрол над ситуацията, запазване на самообладание, лидерски умения, медиаторски качества.

Играта е преди всичко… игра! Затова е забавна и всичко вече изброено се случва неосъзнато и непринудено. Разтоварващо като бира след работа.

Организацията на тиймбилдинг събитие в Стаи на загадките е лесна. Това са обекти с централна локация в града, които работят 7 дни в седмицата – както в обичайните работни часове, така и след тях и през  уикендите. От самите организатори от страна на фирмата не се изисква нищо повече от това да изберат и запазят удобни  часове за игрите. Което е лесно – по мейл, телефон или през сайта на Стаите.

 

Ако планирате корпоративен тиймбилиднг, ние сме на разположение да разкажем повече. Можете да ни откриете на contact@3keyrooms.com, +359 876 33 82 и +359 888 86 16 68.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *